Biri ‘Avustralya Göçmenlik’i mi dedi?

Göçmenlik başvurusunu merak edenler vardır. Her göçmen bloggerın yaptığı gibi bu tecrübeyi illa bi paylaşmak lazım. Şöyle anlatayım.

Göçmenlik başvurusu tam anlamıyla çok bilinmeyenli bir denklem! x'ler, y'ler, z'ler havada uçuşuyor...
Bizim hikayemizi başından anlatmaya ne benim dilim varır, ne yüreğim kaldırır, ne de sizin zamanınız yeter.

Çok kısaca özetleyecek olursm, başvuru için basit bir puan sistemi var. Bu puanları yaş, İzngilizce dili
seviyesi, eğitim ve iş deneyimi gibi şeylerle topluyorsunuz. Vizenin tek çeşidi de yok. Kırsal kesimde yaşamayı kabul edersen, Avustralya’da eğitim aldıysan, eş durumundan ya da bir eyaletten sponsorluk aldıysan da ek puan alıp ilerlemek mümkün. Strateji oyunu gibi. Yeteri puanı tamamladın mı başvuruya hak kazanıyorsun. Lakin o iş o kadar da kolay değil.

Zira bazı puanlar zaman içinde değişkenlik gösteriyor. Şöyle ki, Ç.’nın İngilizce seviyesinden ‘0’ yerine ‘10’ puan alabilmesi için IELTS neticesini bir puan yükseltmesi gerekiyordu. Her üç dört ayda bir sınava girdiği dönemi düşünecek olursak, tabi bu süre zarfında yaş hanesinde değişiklik oldu ve yaş puanımız ‘10’dan ‘5’e düştü. Sonra bi dönem Victoria bize sponsor olsun ‘5’ puan daha versin, biz de paşalar gibi başvuralım diye bekledik, yok uygun görülmedi, e bu sırada da Ç.’nın on sene önceki işini saydıramaz olduk, çünkü sadece son on sene içindeki iş deneyimini sayıyorlar, ne güzel değil mi?

Böyle komplike bir havuz problemi düşünün. Alttan yaş ve deneyim musluklarını açmışlar, oradan sürekli kayıplar yaşanıyor, ama yukarıdan da akan yeni iş deneyimi, ekstra bir diploma ya da İngilizce seviyesi muslukları var, bu sonuncusu pek akmıyor ama damlıyor. Olsun. Sen havuzu doldurmaya çalışıyorsun, immi (Australia Immigration Office) boşaltmaya!

Ve bu havuz tam belli bir seviyeyi geçince başvurunu yapman gerekiyor. Sonra adamlar seni değerlendirirken de o havuzun seviyesini korumak zorundasın, düşüş yaşanmayacak. Artık gerekirse içine işeyecen ama o level değişmeyecek! Ama havuzda olduğun için de susayınca oradan su içmen gerekli. İğrençleştim değil mi?

Hah işte! Bu göçmenlik başvurusu da aynen bu denli mide bulandırıcı. Hani niyeti olan varsa, haber vereyim dedim.

Daha detaylı bilgi için dipsiz kuyu bir web siteleri var.
http://www.border.gov.au

Hakikaten, site bitmiyor, sonsuza kadar devam ediyor sanki, o linke tıkla bu linke tıkla, arada bilgisayar şişip kitleniyor tabi, bi kapatıp açıyosun, insanı içine çeken bir girdap misali kayboluyorsun sitenin içinde, bir şeye bakıp çıkacaksın misal, bi bakmışsın çaydanlığın dibi tutmuş kararmış, üç saat sonra aradığını da unutmuş kızarmış gözlerle bambaşka alemlerde yüzüyorsun, böyle İstanbul boğazı akıntısı gibi, alıp sürüklüyor seni, elini veren kolunu kaptırıyor. Aman dikkat!


@baattinofficial

Sayfayı Facebook sayfasını 'like'layarak da takip edebilirsiniz

Yorumlar

En çok okunanlar

Isim Konusu

KIRKINI ÇIKARDINIZ MI?

Melbourne Gerçekleri Volume 1

Melbourne Gerçekleri Volume 2

Kültürel Kodlar

Yarra Valley Wineries / Şarabımızı nerde tatsak?

Ayakkabılarınızı mı çıkarırsınız, galoş mu alırsınız?

AVUSTRALYA GÖÇMENLIK BASVURUSU

Türkiye Tatili Sonrası Avustralya’ya Dönüş

Turuncu Balık